Grzyby – kurki

kurki grzyby to jedne z najbardziej popularnych grzybów, które rosną w Polsce, są to także jedne z najbardziej szlachetnych i odżywczych grzybów, które można znaleźć w naszych lasach. Kurki to ponadto grzyby bezpieczne, bardzo trudno jest je pomylić z innymi grzybami narażając się na niebezpieczeństwo zatrucia się. Kurki występują na terenie całego kraju, jednak nie w każdym roku tak samo. Wszystko zależy od tego jak długie są zimy i jak srogie są owe zimy oraz ile deszczu spadło w czasie wiosny. grzyby zawierają bardzo mało tłuszczu, to sosy, które tworzymy, aby nadać im smaku niestety najczęściej są tłuste. Same grzyby mają w sobie wiele witamin E, B, D, C i minerały. Grzyby są ciężko strawne, z czym kurki grzyby są wyjątkowo mało strawne, należy przygotować się na to i nie obciążać wcześniej swojego żołądka zanadto. Wiele osób jada kurki w wersji ze śmietaną, ale także można zrobić z nich mus i przekąskę do piwa. Grzyby można marynować aby odgrzewać je sobie podczas zimy i w sezonach, w których one nie występują. Podczas czyszczenia kurek trzeba uważać na to, aby nie rozmiękły one za bardzo w wodzie.

Comments are closed.