Selen

Selen to jeden z niezbędnych mikroelementów, które muszą być dostarczone, aby zapewnić prawidłową pracę organizmu i zdrowie. Selen niszczy wolne rodniki, dzięki temu zapobiega nowotworom. Udowodniono jego działanie w zapobieganiu nowotworom, szczególnie wątroby, prostaty, jelita grubego i płuc Selen reguluje procesy antyoksydacyjne komórek, reguluje prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Pomaga w tworzeniu nowych białek oraz zwiększa produkcję i ruchliwość plemników. Ważny jest także dla funkcjonowania układu odpornościowego. Pomaga także w walce z przemęczeniem, depresją i nadmierną nerwowością

Źródłem selenu są otręby pszenne, kapusta, jaja oraz drób. Dobrym źródłem selenu są także mięso, nabiał, ryby i skorupiaki. Niedobór selenu prowadzi m.in. do zaburzeń w pracy tarczycy. Wpływa niekorzystnie na układ odpornościowy i pracę serca. Niedobór stwierdzony u kobiet w ciąży może spowodować zmiany płodu.

Wchłanianiu selenu pomagają witaminy C, A, E. Selen razem z witaminą E opóźnia efekty starzenia.

Comments are closed.